Lov

Dva kosmobila i platforma su uzletili u besprekornom redu i uputili se prema planini gde je Pris, dan ranije, otišao da se malo prošeta.
– Vidiš li tu udolino Prise?
– Da! Nalazi se tamo desno, baš iza onog velikog vrha koji se presijava.
Kristus je lebdeo diveći se u prolazu raštrkanom masivu tih mladih planina čiji su se najviši vrhovi približavali visini od dve hiljade metara. To nije bila neka velika visina, ali celokupna panorama je ostavljala snažan utisak svojim izgledom. Predeo je nudio svoju divlju lepotu koja se pokazivala u sjaju tamnih šuma, stena i planinskih potoka. Platforma poveća visinu i svoju brzinu dok su je kosmobili pratili u stopu. Lorn je zvao:
– Ne zaboravite me, drugari! Ako želite da vam pomognem, držite kamere dobro usmerene. Tako, vrlo dobro. Primam na svim ekranima.
– Tamo su – viknu iznenada Reg Barmil. Ali tamo nije pogodan teren. Zona je puna prepreka. Šta ti misliš Kristuse?
– U pravu si. Moramo ih priterati na neko mesto gde ima manje šume. Postoji jedan način – roboti.
– Odlično! Čim Be roboti budu na tlu, naredi im da zaobiđu te životinje tako da im dođu iza leđa. Važno je da ih oteraju na prazni prostor između planinskog potoka i one gomile stena.

Kosmobili odmah počeše da pikiraju. Jagova platforma se zaustavila tačno iznad mesta koje je Reg pokazao. Čim su dodirnuli tlo, roboti krenuše držeći u desnoj ruci cev sa električnim pražnjenjem, čiji se intenzitet podešavao. Ova cev je bila u stvari neka vrsta biča koji je pomagao onome ko ga drži da tera životinje ka dogovorenom mestu. Brzo su nestali u šumi slušajući uputstva koja im je Lorn davao. Svi su imali poverenja u njih. Nikada nisu izdali. Izvršavali su sve zadatke preciznim pokretima, u tišini skoro kao u crkvi, i bili su sposobni da razbiju vrata udarcem ramena kao i da pažljivo uberu i najnežniji cvet. Roboti tipa Be su bili programirani da slušaju. Lorn je na ekranu pratio napredovanje četri svetle tačke, bacajući često pogled na slike koje su prenosile kamere.
– Gde su sada Be roboti? – upita Jego.
– Približavaju se. Nalaze se na oko tristotine metara iza životinja.
– Plavi pingvini se ne miču – reče Pris. Isuviše su zauzeti jelom! Vidi Reg, baš su smešni dok se časte tim velikim žutim voćem.

Pris ih nije ispuštao iz vida. Očekivao je trenutak kada će stvorenja uspaničena početi da beže pred robotima. Znao je da treba sprečiti da se rasture kako bi se olakšao posao koji treba da obavi Jego. On i Reg su imali zadatak da uhvate one koje se rasture. Pris nije morao dugo da čeka. Be roboti se odjednom pojaviše. Plave životinje su bežale ne znajući da se opasnost nalazila i iza njih i pred njima. Bežala su od još nevidljivog neprijatelja, ali čiju su blizinu osećale.
– Hajde Kristuse! – zaurla Lorn.
Ali Crnac je već pustio zrake na prve životinje i primorao ih da uspore hod. Zatim, sa savršenim majstorstvom, on pusti drugi snop koji je ovaj put imobilizirao celu grupu.
– Uhvatio si ih! – viknu trijumfalno Lorn – Hajde! Podigni ih polako.
Na određen znak, Jego smanji akcioni radijus. Tada se životinje podigoše, puštajući krike straha i pokušavajući da se oslobode nevidljivih veza koje su ih držale zarobljene.
– Kakva galama! Nadam se da će biti mirnije kada ih smestimo na brod.

– Lorne! – začuje se Regov glas. Pošalji Be I sa preostalim kosmobilom. Ostavljam robote na ovom mestu da bi sakupili žuto voće za njihovu prehranu.
– Dobro, moj komandante.
– Ne zovi me tako, lupežu. Znaš dobro da to ne volim.
– Tako je, Reg. Tako je! – smejao se Lorn.
– Umesto što se zavitlavaš – umeša se Pris – bilo bi bolje da izvadiš jednu bocu Cutty Stark. Ovakav poduhvat treba zaliti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s