Magla

Jegov san kao i san Fransisa RBa je bio pun fantazija. Bili su plen sna, na milosti i nemilosti čudesnog, neobičnog stanja. Na tamnom svodu svemira su se pojavljivala nejasna bića. Plešući, ona su mahala njihovim nejasnim udovima u obliku pipaka i stapala se u masu duginih boja se protezala u beskraj.
– Otkud ova magla? Možeš li da to ustanoviš?
– Pokušaću – odgovori tihi Nirkin glas – Imaćeš odgovor za manje od jednog časa.
– Odlično – reče Reg. – Za to vreme, Lorne, pozabavi se atmosferskim testerima. Moramo se ponašati kao da
se nalazimo u nepoznatoj atmosferi. Izvršiti kompletnu analizu. Nadam se da ćemo ustanoviti šta je ta prokleta magla i da li njeno prisustvo u ovoj zoni svemira ima nekog uticaja na elektricitet… bolje reći na svetlost.

Reg nije želeo da bude neaktivan. Pilotirajući, on je razmišljao, pričao, nastojeći da reši nastalu enigmu. Jedna reč je, međutim, opsedala njegov mozak. Nemoguće. Nije postojala magla u kosmosu! Pa onda? Šta je to? Možda se radi o naslagama mikroskopskih čestica? O kosmičkoj prašini? Da li su to zadnje čestice koje svedoče o raspadanju nekog dalekog sunca?
– Uskoro ćemo morati da letimo sa zvezdanim radarom, Reg – reče Lorn, gledajući u ekrane – I panoramski ekran izgleda da tamni!
– Bojim se da si u pravu, stari. Na sreću, detektori rade. Nema opasnosti da se sudarimo sa nekim meteorom. Što se tiče mašina, sigurno su u redu, inače bi nas Pris već obavestio.
– Hm! Tako je. Ali jedna stvar me uznemirava, Reg. Ne razumem zašto nismo otkrili tu prokletu maglu ranije!
– Ali – protestovao je komandant – video si kao i ja kako se to dogodilo! Nije to bila neka lutajuća masa koju smo mogli da zaobiđemo! Prvo su se javili jedva vidljivi šalovi, kojih je bilo sve više, jer su se množili. Zatim su rasli postajući sve gušći da bi stvorili prave zavese u čijim naborima mi letimo… I izgleda da se to nastavlja.
– Vratimo se, Reg!
– Da se vratimo? To bi bilo smešno. Ništa ne bi bilo drukčije.
– Ali magla postaje gusta! Časna reč, hoćeš da se igraš „broda fantoma“!
– Neću ni to, niti išta drugo, Lorne. Uprkos sevemu, verujem da ćemo se izvući bez posledica. Zar nas Jego nije obavestio da nema nikakvih gubitaka energije na brodu? Naš „Rižel“ je čvrst i radi besprekorno. Što da lupamo glavu? Izvući ćemo se, videćeš.
– Da! Voleo bih da sam optimista kao ti… Dobro! Evo prvog uzorka. Na prvi pogled nema ništa da se vidi. Ova flašica izgleda da je prazna!
– Ubaci je u neku od alveola testera – reče Reg, praveći se da ne primećuje raspoloženje svog druga.
– Stvarno veruješ da…?
– Ne gubi vreme u pričama, radi što ti kažem… Ako se radi o nekom gasovitom fluidu, pokušaj da mu odrediš sastav.

Lorn posluša. Ubaci flašicu u jednu alveolu i isto to učini sa još pet drugih koje je uzeo iz neke vrste malog metalnog ormana koji je bio ugrađen u pregradni zid. Zatim je hermetički zatvorio providni kavez sa testerima, obavio potrebne predradnje i stao da me čeka da se na elektronskom čitaču pojave imena i hemijske formule elemenata koji ulaze u sastav magle. To je trajalo desetak minuta. Za to vreme veštačke ruke, koje su izlazile iz boka broda, uzimale su drugu seriju uzoraka, pažljivo stavljajući flašice u usisne cevi. Te flašice sa specijalnim poklopcima koji su se sami otvarali u testerima, prenošene su preko pokretne trake do ormana gde ih je Lorn preuzimao čim se pokazivač zasvetli konstantnom svetlošću. Baš u tom trenutku je primetio jednu zbunjujuću stvar. Stvar kojoj nije posvetio veću pažnju nego ostalima. Njegova donja usna zadrhta. Od uzbuđenja ili nervoze.
– Reg… Pokazivač! On… On je plav! On je upaljen!…
– Dobro, čujem! Pa šta? Plav je uvek i bio! Takav je kada je upaljen signal… Sto mu kometa! U pravu si! Nisam na to mislio!

On se okrenu na sve strane kao neko ko sa čuđenjem otkriva nešto izvanredno i dodade:
– Bože! Pogledaj sve ove svetiljke! I komandu tablu! I Nirkine signalizatore! I sve pokazivače! Pa da! To je to… Sve ove male sijalice ne služe za osvetljavanje! Zbog toga je njihova svetlost normalna!
– I onda? Zašto samo neon-kugle?
– Ne znam ništa, priznade Reg, posle trenutka oklevanja. U svakom slučaju to me umiruje, jer dokazuje da ta pojava nema veze sa našim strujnim kolima. Čak, to je nešto što će nam pomoći, možda, da shvatimo i rešimo zagonetku koja nas muči. Razgovarat ćemo o tome sa Jegom.

I stvarno, ta konstatacija umiri dva čoveka. Međutim, njihovo iznenadno oduševljenje se brzo utiša. U suštini, to što su upravo otkrili, ne menja rezultate njihovog razmišljanja. Na kraju Reg upita:
– A magla?
– Nemam još nikakav rezultat. Ništa na čitačima!
– To nije moguće. Prošlo je više od deset minuta kako si ubacio prvu seriju.
– Rekao sam ti da na čitačima nema ništa. Ne piše ništa!
– Dobro. Ne nerviraj se. Testiraj odmah drugu seriju.

Na panoramskom ekranu zvezdovizije, zvezde su se gubile i Velika tama se samo nazirala u procepima između mase duginih boja. Reg nevoljno povuče jednu ručicu i uključi nekoliko tastera. Sigurnost je zahtevala da se smanji brzina svaki put kada se pojavi nešto nepoznato. Sada je to bio slučaj. Lorn shvati manevar.
– Smanjio si brzinu? – upita kao da je želeo potvrdu.
– Da – promrmlja Reg između zuba – Iako nismo nimalo u opasnosti, ipak, više volim da se oslonim na opreznost… Jedino ne valja što to odlaže trenutak poniranja.

Neon-kugle nisu više praktično davale svetlost. Još su malo svetlucale, što se nije ni primećivao u poređenju sa pokazivačima i ekranima TV-3D. Preko dvojice ljudi je prelazila svetlost promenjivih boja, što im je davalo sablasni izgled.
– Još ništa na čitačima – javi Lorn uzdišući.
– To je besmisleno! Odbijam da verujem da veštačke ruke nisu ništa uzele! Testeri su uvek bili dobri i nema razloga da bude drukčije! Ta magla postoji, jer je vidimo! Dakle, možemo je proučiti!… Za sada čekajmo Nirkin izveštaj. Posle ćemo videti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s